Sound installations

Balance space

Sound instalation, Midburn 2017

המיצב נבנה בתמיכת עמותת המידברן והוצג לראשונה בארוע המידברן 2017. בתום הארוע יתרם לעמותה ללא מטרות רווח. 

 

חלל רב חושי, בקוטר 3 מטר,  אטום לרעש ובתוכו חווית סאונד וויברו- אקוסטית. הסביבה האקוסטית הפנימית בנויה באופן שבו הגוף כולו מרגיש באופן פיזי את התדרים. מצע החלל רוטט על פי תדרים המכוונים את גלי המוח לרגיעה, חלימה והתעלות.

המשתתף שוכב על מצע אשר מקבל את צורת גופו ומייצר תמיכה מלאה המאפשרת לשרירים, לגוף ולנפש להרפות.

היצירה המוזיקלית מכילה שלוש וחצי שעות המורכבות משבע רצועות נפרדות אשר בנויות על פי תמה של מחזוריות.  היצירה נכתבת ע״י מוזיקאים ותרפיסטים במוזיקה בעלי זיקה והיכרות עמוקה עם צרכי האוכלוסיה העתידה להשתמש בחלל. בחירת התדרים כמו גם הבחירות המוזיקליות נובעות מתוך הנסיון הקליני.

החלל מעוצב בהשראת המפגש עם אתגרים וחולי ומתוך כך מכוונן להנגשה רחבה: פיזית, קוגניטיבית, רגשית וחושית. החלל פועל באופן עצמאי ללא צורך בהפעלה או איש צוות. המוזיקה מנוגנת באופן רציף ואורחים מזדמנים יכולים להיכנס ולצאת בכל רגע נתון.

מתוך השקט ניתן לפתח הקשבה רחבה ופתוחה לסביבתנו. במצב כזה של קשב רחב ופתוח ניתן להתחבר אל הסביבה ממקום אחר - שליו ושלם, מאורגן ומודע. זוהי הנקודה בה אוסף הרעשים האקראי הופך למוזיקה. המוזיקה עוסקת בארגון הרעשים לכלל חוויה מסוימת. כך המוזיקה והמאזין הופכים אחד. המוזיקה מהדהדת בגוף כולו והופכת את חווית ההאזנה לכלל גופית ובכך מייצרת חיבור מודע אל התדרים הטבעיים המצויים בגופנו.



 

שותפים:

 

ניהול וחזון: איה שויד

פיתוח קונסטרוקציה, הדמיות  וביצוע: עידו נוסבוים.

ביצוע והפקה בפועל: קרן אביטן, בן פלג, אורי שויד, רוני קרמני, אריאל סקזר, פיה שומן ומתנדבים נוספים שנתנו יד לאורך הדרך.

 

פיתוח קונספט מוזיקלי: איה שויד ואביגל טרינצ׳ר

בתמיכת ״בית אורנית״ עזר מציון,  במסגרת סדנה שנתית של הרפיה וסאונד.

הפקה מוזיקלית: איה שויד

אלקטרוני וגיטרות: איה שויד

חליל צד: אביגל טרינצ׳ר

מיקס: אוהד אלקובי

באדיבות אולפני תשע פטריק סבג

מיקס בחלל: אריאל סקזר

חומרים למבנה באדיבות אדם גולד, מפעל גולמט- פתרונות מתקדמים לבידוד ובניה.

 

תפעול ורכש מערכת סאונד בחלל: אריאל סקזר

רמקולים באדיבות נתי גולדמן

 

תאורה: דבי אולו

 

מערכת ישיבה ופתח כניסה: ניר שלנגר

 

לוגו: נועה קרן


 

The installation was built with the support of the Midburn NGO and presented for the first time at Midburn 2017. At the end of the event, the space will be donated to the Shanti House in the desert - a warm home for youth at risk and life-threatening.

 

Partners:

 

Vision and Managment: Aya Shwed

construction development, Illustrations and Execution: Ido Nusboim

Execution And production: Keren Avitan, Ben Peleg, Uri Shwed, Roni Kermani, Pia Schoman and many more volunteers that helped along the way. 

 

Musical Concept Design and development: Avigal Trincher and Aya Shwed

Supported by “Beit Oranit” “Ezer Mitzion” In an annual workshop of relaxation and sound.

Music Production: Aya Shwed

synth and guitars: Aya Shwed

Flute: Avigal Trincher

Mix: Ohad Elkouby at “tesha” studio, Patrick Sabag

Mix in space: Ariel Sakzer

 

Construction Materials donated by Adam Golad,  Golmat Factory - Advanced solutions for construction and insulation.

Sound system operation: Ariel Sakzer

Hifi speakers donated by Nati Goldman

 

Light design: Debi Oulu

Seating system and entrance: Nir Shlanger

Logo: Noa Keren

A multi-sensory space, 3 meters in diameter, soundproofed with a sound and fiber-acoustic experience. The inner acoustic environment is built in the way the whole body physically senses the frequencies. The space substrate vibrates according to frequencies that direct the brain waves to relaxation, dreaming and ascension.

 

The participant lies on a bed that receives the shape of his body and produces full support that allows the muscles, body and mind to let go.
The musical piece contains three and a half hours consisting of seven separate tracks that are built according to the cyclical theme. The work is written by musicians and therapists in music with a strong connection to the needs of the future population. The choice of frequencies, as well as the musical choices, stem from clinical experience.

 

The space is designed to be inspired by encounters with challenges and illness, and is therefore geared towards broad accessibility: physical, cognitive, emotional and sensory. The space works independently without the need for an operation or a staff member. The music is played continuously and occasional guests can come and go at any given moment.

 

Background and inspiration
We live in constant noise. Sometimes it is pleasant, sometimes disturbing, but so constant that it is assimilated and is no longer felt. We become rough and numb to the noise that prevails around us constantly. Are under constant exposure to external stimuli that make us follow a sound source, stay away from it and above all be consciously and unconsciously affected by our acoustic environment.
Absolute silence is an experience that allows us to listen to ourselves. To the sounds coming out of our bodies - the blood flowing, the heartbeat and the breathing. The quiet enables us to connect to ourselves at the deepest level, free of disturbances from the outside.

From the quiet we can develop broad and open listening to our environment. In such a situation of wide and open attention one can connect to the environment from another place - peaceful and complete, organized and conscious. This is where the collection of random noises becomes music. The music deals with the organization of the noises to a certain experience. So the music and the listener become one. The music reverberates throughout the body and makes the experience of listening to a whole body, thereby creating a conscious connection to the natural frequencies in our bodies.